Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Agro klaster Srbije

Agro klaster Srbije (AKS) je mesto susreta relevantnih organizacija i privrednika, čiji je cilj prikupljanje i razmena informacija koje su od velike važnosti za pomoć u rastu i razvoju domaćeg agrara i prerađivačkog sektora.

O osnivačima

Udruženje Agro klaster Srbije je osnovano od strane tri institucije: „Produktne berze” Novi Sad, „Instituta za ekonomiku poljoprivrede” Beograd i Univerziteta „Educons” Sremska Kamenica.

Produktna berza“ je osnovana 1958. godine, od strane Vlade republike Srbije. Kroz svoje dugo postojanje berza je radila na ekonomskim principima i imala za cilj unapređenje trgovanja robom, a pre svega poljoprivrednim proizvodima. Danas berza ima 150 članova, od poljoprivrednih gazdinstava, preko skladištara, trgovaca, do prerađivača i izvoznika. U svakodnevnoj komunikaciji sa njima berza je inicirala osnivanje „Agro klastera Srbije“ sa ciljem unapređenja poslovnog okruženja u oblasti agro-industrije u Republici Srbiji.

Institut za ekonomiku poljoprivrede osnovan je 1949. godine. Tokom svog postojanja, kao jedna od najstarijih i najuglednijih naučnoistraživačkih organizacija u sektoru poljoprivrede u zemlji, kontinuirano je pratio ekonomske probleme agrara, analizirajući ih i dajući predloge za uspešan razvoj ovog važnog sektora nacionalne ekonomije. U početku, najveći deo aktivnosti Instituta odnosio se na poslove realizovane za potrebe tadašnjeg Saveta za poljoprivredu, a potom se uspostavlja saradnja sa zadrugama i kombinatima i otpočinje intenzivan terenski i naučnoistraživački rad. Svoja iskustva i znanja stručnjaci sa Instituta će iskoristiti kako bi kroz Klaster pomogli privredi i drugim institucijama u iznalaženju kvalitetnih rešenja za agro sektor.

Univerzitet „Educons“ u Sremskoj Kamenici, osnovan 2008. godine. Mlad univerzitet koji svoj rad bazira na savremenim osnovama i edukaciji studenata u cilju zadovoljavanja potreba savremenog tržišta. Univerzitet „Educons“ u svom sastavu ima 11 fakulteta, a edukacija studenata u oblasti poljoprivrede, IT-a i projektnog menadžmenta su samo neki od segmenata koji će pomoći radu Klastera. Takođe će stručnost profesora sa ovog Univerziteta biti korišćena u cilju kvalitetne edukacije članova klastera.

Sve tri institucije su kao osnivači klasterasvoje kapacitete podredili stvaranju kvalitetne potpore za rad samog klastera. Kontakti i dogovori o saradnji su uspostavljeni sa predstavnicima: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Vojvodine, mnogobrojnim drugim specijalizovanim udruženjima iz oblasti poljoprivrede i pre svega privrednicima. Svi su izrazili pozitivan stav i spremnost na saradnju, sa konstatacijom da je Klaster ovakvog tipa krajnje neophodan.

Osnovni ciljevi

Udruženje se osniva radi ostvarivanja sledećih ciljeva:

– Unapređenje međusobne saradnje;

– Utvrđivanje zajedničkih problema proizvođača, trgovaca i prerađivača na tržištu agrara;

– Zastupanje zajedničkih interesa pred državnim institucijama;

– Zajednički rad na projektima uvođenja savremenih tehnologija u procesima proizvodnje i prometa poljoprivrednih proizvoda;

– Uspostavljanje pravnog i institucionalnog okvira u cilju razvoja tržišta agrara;

– Efikasnije povezivanje sa fondovima EU i pomoć u realizaciji projekata;

– Edukacija na polju inovacija u poljoprivredi.

Udruženje je osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zalaganja za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, unapređenja znanja i veština stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.